Tuesday, May 12, 2009

F.C. Bologna

Hiukkasen vajaa vuosi sitten jännäsin Arkadiankadulla ottelua, joka tulisi vaikuttamaan tulevaisuuteeni suurella kädellä. Bolognan ylpeys, Rossoblu, tahkosi Serie B:n viimeisen kierroksen ottelua Pisaa vastaan ja vain voitto takaisi suoran nousun maan pääsarjaan. Netin välityksellä rakeinen, pätkivä kuva antoi fiiliksen joukkueesta, joka on saanut tarpeekseen kolmen vuoden alasarjatarpomisesta. Lopulta urhea taisto toi Marazzinin pilkulla 1-0 voiton ja juhlat alkoivat.

Zembalot Stadio Dall'Aralla..

..ja Piazza Maggiorella

-----------------

SERIE A

Nousu tarkoitti siis sitä, että saan nyt nauttia elämästä kaupungissa, jonka joukkue pelaa Serie A:ssa, Italian pääsarjassa. Kausi alkoi vakuuttavalla vierasvoitolla Milanista, mutta tämän jälkeen homma ei ole mennyt ihan putkeen. 10 pelin jälkeen oli aika vaihtaa käskyttäjää ja suureksi ilokseni hommaan palkattiin henkilönä kiistanalainen, mutta aikoinaan kentällä ylivoimainen, eräs lapsuuteni sankari, Sinisa Mihajlovic.

Sinisa aloitti lupaavasti (yhdeksän ensimmäistä peliä tappioitta!), mutta italian hyvin herkkä fudukulttuuri koitui hänenkin kohtaloksi. Luotsina on nyt säilymisexpertti Giuseppe Papadopulo.

Tilanne on kuitenkin huolestuttava. Sarjaa on jäljellä kolme kierrosta ja Bologna on ensimmäisen putoajan paikalla. Eroa Torinoon on kuitenkin vaivainen piste eikä loppuohjelma ole ylivoimainen. Seuraavaksi vastassa on Lecce (pisteen päässä takana) ja tänään ilmoitettiin lippujen hintojen puolitus. Stadion halutaan täyteen vaikka väkisin.

Bologna pelaa stadionilla nimeltään Stadio Dall'Ara. Kyseessä ei ole kovin kummoinen ilmestys ja puitteen ovat vanhat. Olen käynyt kolme matsia väijymässä ja tunnelma on kuitenkin kiitettävä, Varsinkin koticurvassa, Andrea Costassa.

Genoa -pelissä tuli todistettua hienoa hetki, kun joukkueen kapu, Claudio Terzi, pääsi niittaamaan uran ensimmäisellä Serie A -maalilla loppulukemat 2-0. Sitten hoilattiinkin "fino alla fine, forza bolognaa" kirjaimellisesti loppuun asti (10 min putkeen). Jäi ihan mukavasti pariksi päiväksi viisu päähän soimaan.



-----------------

LA SQUADRA

Nykysquadista muutama poiminta: Luukussa hymistelee Roman scudetto-veskari Francesco Antonioli 39v. Toppariparina kapteeni Terzi sekä parimetrinen kreikkalainen Moras. Laitapakit ovat taas klassisempaa Serie A-kamaa: Chievon gloria-aikojen Salvatore Lanna sekä parin maaottelun Christian Zenoni.

Keskikentän tärkeimmät hahmot ovat pohjalla röyhivä Gaby Mudingayi, Laziosta 6 miljoonalla täksi kaudeksi hankittu belgialainen. Sekä Sergio Volpi, Italiassa hyvin arvostetun pirlo-roolin yksi neljästä taitajasta (muut ovat Pirlo itse, Fabio Liverani sekä Eugenio Corini).

Kärjessä vuorottelee turhake brassi-Adailton, sympaattinen Inter-kasvatti Marazzina sekä tammikuussa tullut 7 miljoonan floppi Osvaldo. Yhdessä tämä kolmikko on mättänyt huikeat kolme maalia.

Kauden komeetta on kuitenkin jäljellä. Marco Bomber Di Vaio on tykittänyt uskomattomat 60% joukkueen maaleista ja johtaa maalipörssiä 22 osumallaan. Vanhoilla päivillään vertynyt ukko on lainalla Genoasta ja puhetta on ollut jopa uudesta maajoukkueurastakin. Bolognassa jo melkoinen legenda ja olisihan se hienoa, jos Capocannonieren titteli tilille napsahtaisi.

-----------------

Muutama lisäfakta:
  • F.C. Bologna täyttää tänä vuonna tasan sata vuotta. Jotain juhlia taisi olla alkuvuodesta, mutta itse en täällä vielä ollut. Harmihan se olisi, jos juhlavuonna pitäisi tipahtaa sarjatasoa alemmas.
  • Bolognassa on oma paikallinen tv-kanava, joka keskittyy paljolti joukkueen otteisiin. Uutisspotit alkaa ruudulla pomppivalla logolla yllättävän tutun kuuloisen tunnarin tahdissa. Kesti hetki ennen kuin tajusin kyseessä olevan Rasmuksen "In the Shadows".
  • Tiimiin kuuluu myös brassi nimeltään Coelho. Nimi tuntui tutulta ja selvisikin, että kyseessä on sama jannu, joka pari vuotta sitten sai 120 päivän pelikiellon teilattuaan Kerlonin kuuluisan "seal dribblen" jälkeen. Täällä kentälle Coelholla ei kuitenkaan juuri ole asiaa. Sinänsä kumma, koska kaveri on käynyt maajoukkueessakin.

2 comments:

  1. haha, mua matkit. sama otsikko, eri kaupunki.
    tsemppiä bolognalle, minä hurraan tänään barcan voittoon.
    hienoa on jalkapallo, kultaseni.

    ReplyDelete
  2. Sei numero uno, quando parliamo di calcio..

    ReplyDelete