Tuesday, May 26, 2009

Giro kävi täällä


Giro d'Italia on yksi maailman kolmesta suuresta pyöräkilpailusta. Tasan sata vuotta sitten aloitettu skaba on arvostuksessaan heti toinen Ranskan Tourin jälkeen, ennen Espanjan Vueltaa. Idea on kiertää maata kolmen viikon ajan päivittäisien etappien muodossa. Yhteismatkaa kertyy kunnioitettavat 3500 kilometriä.

Lauantaina tämä sirkus saapui Bolognaan. Lähtö oli Pratosta ja päättyi kaupungin kautta vieressä komeilevalle San Lucan nyppylälle. Kaikesta huomasi, että pyöräily on täällä iso laji. Pitkin päivää tuli vastaan ihmisiä täysissä kisakuteissa ihan vain fanitusmielessä. Ja alla oli tietty mitä tyylikkäin kilpapyörä. Niillä viipotettiin kujia pitkin poikin ja tunnelma iltapäivää varten nousi ihan itsestään.

Etappi huipentui siis San Lucaan. Kyseessä on kaunis kirkko vaikuttavalla paikalla ihan tuossa vieressä. Ideaali lopetus päivän rundille, koska reitti kirkolle on 3,5 km hyvin jyrkkää kipuamista. Katsojia kyseisen nousun varrelle alkoi kerääntymään jo viitisen tuontia ennen äksöniä ja lopulta radan reunukset olivat täpösenään populaa.

Giron tunnelmaa

Kaikki odottivat Danilo Di Lucan (vasemmalla) vievän
San Lucalle päättyvän etapin, mutta ei..


Italiassa vallitsee joku sekopäinen lämpöaalto ja asteet kipuilevat päivittäin 35:n pahemmalle puolelle. Pyöräilijät lähtivät liikkeelle kello 12:00 ja saapuivat Bolognaan viiden maissa. Koko touhu siis pahimman lämmön aikaan. Täten voisi kuvitella, että kun viiden tunnin helteen jälkeen edessä on karsea nousu, olisi jotenkin puhki. Mitä vielä. Hyvä jos alamäkeä pystyy sotkemaan sitä vauhtia, mitä sijoituksista taistelevat kisaajat paineli 500 metriä ennen maalia ohi. Käsittämätöntä jengiä..

Tosin on sanottava, että oli siellä mukana täysin sipanneitakin. Seuraavan päivän lehdessä nämä tuskaisen nousun uuvuttamat antoivat sille täyden tunnustuksen. Osa piti sitä pahempana kuin nousuja Alpeilla.

---------------------

KELLU

Tulipa plakkariin taas yksi elämän huippuhetkistä. Girossa mukana pyörii Porvoon lahja maailmalle, Kjell Carlström. Mies ajaa Giron Liquigas-tallissa. Hyvin menneen viime vuoden jälkeen hän onkin ymmärtääkseni ykkösapuajaja ja omien sanojensa mukaan tavoite on yksi etappivoitto. Tallin kapu on Italian oma poika, kolmen vuoden takainen Giro-voittaja Ivan Basso.

Päätettiin väsätä Carlströmille banderolli. Siitä tulikin oikein hieno ja helmenä wikipediasta löytynyt lempinimi; Kellu! Kiinnitettiin lakana aitaan ja se herättikin ansaittua huomiota. "Kuka hiton Kellu?"

Kellu - L'eroe Finlandese!

Kaikki oli siis valmiina suomalais-bolognalaiseen vastaanottoon. Vain yksi ongelma. Miten pirussa kaverin tunnistaa parin sadan kisaajan joukosta? Ennen tätä päivää kukaan meistä ei kumminkaan tiennyt miltä sälli edes näyttää.. No, paidasta saatiin varmistus kun Basso ajoi ohi. Aika pian alkaa muita Liquigas-tyyppejä virrata, ja.. oisiko se tuo? Tunnustelevat "kellu"-huikkasut antaa vastaukseksi kummastelevan katseen ja lopulta leveän hymyn. Siinähän se, Kellu! Mies on sekä hämmentynyt että otettu ja pystyy heittämään iloisen kädenheilautuksen kesken loppukirin. Missiomme suoritettu.

Tähtihetki oli kuitenkin tulossa. Maalin jälkeen pyöräilijät laskettelivat mäen takaisin kaupunkiin ja uusi sankarimme pysähtyi luoksemme. Vaihdettiin siinä perusläpät maailman menosta. Se oli hieno hetki. Ja hyvin mukavalta vaikutti itse Kellukin.

Kellu & Mikko.
Päälläni kunnioitusta herättänyt V.C. Luganon kisapaita.

---------------------

PARI LISÄFAKTAA
  • Pyöräilymaailman ylivoimaisin legenda Lance Armstrong voitti Tourin 7 kertaa, muttei ikinä osallistunut Giroon. Heppu päätti korjata asian ja kolmen vuoden sapatin jälkeen ilmoitti nyt 37 vuotiaana heittävänsä comebackin. Ja tästäkös italialaiset ovat innoissaan. Gazzettan mukaan Lance_versio 2 on "kärsivä, hymyilevä ja ystävällinen.. eli italialainen!"
Lance meni loukkaantumaan pari kuukautta ennen Giroa
ja ajaakin täällä nyt apuajajana.

  • Voitosta taistelevat Venäjän Denis Menchov ja Italian suuri suosikki Danilo Di Luca. Menchov johtaa tällä hetkellä puolella minuutilla.
  • Muutamat katsojat olivat maalanneen ihoonsa epo-vastaisia tekstejä. Kun nyt itse näki mistä touhussa oikein on kyse, niin onko sillä lopulta edes niin väliä. On nimittäin sen verta sairasta koko touhu, että ei kai tuota nyt ilman lisätankkausta edes pystyisi läpi vetämään.

No comments:

Post a Comment