Monday, February 9, 2009

Kämppä haaviin

"Hommaa asuntonäyttö Italiasta" -lyhyt oppimäärä
  1. Saavu Italiaan ja spottaa pubi wifillä.
  2. Perusta sinne toimistosi (=kantapöytä).
  3. Laita nettiin ilmoitus (varustettuna yhdellä hillityn vekkulilla lauseella).
  4. Odota pari päivää, vastaanota aimo kasa vastausmeilejä ja huomaa olevasti maan halutuinta asuinseuraa (lauseesi on noteerattu ilolla).
  5. Vastaile ilmoituksiin meilillä.
  6. Odota pari päivää ja huomaa että juuri mitään ei tapahdu (osalla ei ole aikomustakaan vastata, he odottavat soittoasi).
  7. Harjoittele pari lausetta itsestäsi, viisi kysymystä kämpästä sekä hätäapulause ja ota puhelin käteen.
  8. Soita ilmoittajille. Sano päättäväisesti lauseesi ja toivo, että vastaus olisi aina joko "si" tai "no".
  9. Totea toiveesi turhaksi ja kuuntele konekivääritahdin selostusta. Ole tarkkana ja koita bongata kysymys "capisci?". Huuda aina siihen väliin "No, puoi ripeterlo!"
  10. Yritä poimia päivämääriä, kellonaikoja, osoitteita.. mitä vain, mikä auttaa löytämään kämpän oikeaan aikaan, oikeasta paikasta.
  11. Kriittisellä hetkellä läväytä kehiin hätäapulause. Tällöin saat lisaaikaa koota ajatuksia, hengittää sekä kirjoittaa ylös saamiasi tietoja. (Itse kysyin jotain hömppää muista asukeista.)
  12. Jos kämppä vielä kiinnostaa, sano kiitos, näkemiin ja mene katsomaan.

Multa kului touhuun parisen viikkoa. Asuin Sienassa ja toimistoni oli irkkupubin takahuoneessa. Tavoitteena oli keskustasijainti, oma huone ja italialaiset kämppikset.

Kävin kaksi kertaa Bolognassa kämppiä väijymässä. Näin 12, joista kuuteen toivotettiin tervetulleeksi. Murjuja tuli vastaan vain yksi, liian tyyriitä muutama. Paras tylyttämäni pesä olisi ollut hulppeat kaksi huonetta sekä parveketta omaan käyttöön alta neljän sadan. Sijainti oli huonohko. Eli mitenkään ylivoimasta tuo ei mitenkään ollut, työlästä kyllä.

Muutama vinkki tuleville sukupolville:
  • Tarkasta mitä kuuluu hintaan. Lähes järjestäin vuokran päälle tupsahtaa spese (sähkö, vesi, kaasu yms..) ja netti. Nämä voivat olla jopa 100e/kk extraa.
  • Kannattaa nähdä kämppä ensin. Sienasta käsin kämpät hommasi valokuvien perusteella kolme tyttöä. Yksi otti täällä omansa vastaan..
  • Toimiva ja suosittu sivusto on Easystanza. (Sekä vain Bolognassa myös Bussola)
  • Jos kädessä on tyhjää tänne saapuessa, no worries.. Kampusalue on täynnä asuntoilmoituksia. Soitin muutamaan niistäkin.
  • Jos olet tyttö ja huolit jaetun huoneen, markkinat ovat sinun. Yli puolet ilmoituksista on kyseistä mallia. (Ylivoimaisesti hankalin tapaus on poika, joka tahtoo oman huoneen keskustasta)
  • Sijainti on hyvin oleellinen tekijä. Baarista on hienoa käppäillä kotio. (Varsinkaan kun bussit ei mainittavasti iltaisin liiku)

3 comments:

  1. Itsekin harrastan hätäapulauseita:

    Onko spagettinne notkeaa?

    Onko vesi juotavaa vai syötävää?

    ja kokemukseni mukaan paras (toimii tosin vain jos langan toisessa päässa osataan englantia): I'm looking for the coolest building in Italy, right now I'm leaning towards Pisa.

    -Betonimylläri

    ReplyDelete
  2. Hehheh..hauska lukee sun juttuja. Kaikenlaista on jo ehtinyt tapahtua, mitäköhän seuraavat 6kk tuovat tullessaan? Pidä hauskaa siellä!
    Krista

    ReplyDelete
  3. Heyday of mouth,

    Vaihtoajan asunnon voi hoitaa myös niin, että lähtee reissuun mitenkään järkevästi valmistautumatta, mutta saa joltain aktiiviselta vaihtarikordinaattorilta epämääräisen sähköpostiviestin, jossa on erilaisia vuokratarjouksia yksityisiltä markkinoilta. Valitsee niistä ilman mitään kuvallista infoa sopivimman oloisen, huomaa saavansa se on teidän -paluusähköpostin ja päätyvänsä asumaan halvalla tilavaan, mukavaan ja aivan keskustassa sijaitsevaan asuntoon, jossa on vielä loistokämppikset.

    En tosin tiedä, toimiiko toi strategia missään muualla kuin syvällä Länsi-Saksassa. Salti di veinsiade eli suolaa haavoihin ja silleen. Ei vaan muistutuksena siitä, että vaihtariaikana – kuten elämässä yleensäkin – asiat aina järjestyvät, erityisesti tämä pätee teidän kohdallanne senior Fievelito. Tiedät sen itsekin fantastisen mainiosti, joten ei muuta kuin lisää paskaa housuun ja keep up the good posting.

    Viimeistään toukokuussa tulen rikkomaan välisi vuokranantajaasi.

    Zetasi

    ReplyDelete