Monday, June 22, 2009

Calcetto

5 vs. 5

Hyvin hämmentävää.. tulla jalkapallon kehtoon ja lähteä pois pelaamatta kertaakaan itse lajia. En olisi tätä ennen matkaa uskonut. Nappulakengät vein jo pois vapun Suomen reissulla, koska täysin turhiksihan ne osoittautuivat. Ei löydy pelejä, ei..

Laji on nimittäin aina
calcetto, 5 vs. 5, fife-a-side, calcio a 5. Kenttä vaihtelee kovaa tekonurmea muistuttavasta synteettiseen alustaan. Ja kengät on turffin tapaset.. Mikäs siinä. Helppo järjestää ja mukava pelailla. Melkonen ikävä vain muodostunut isoa kenttää kohtaan.

KAIKKI PELAA

99 % miespuolisista italialaisista pelaa jalkapalloa. Tästä lähtökohtaisesti hienosta asiasta löytyy yllättävä ongelma. Tapaat paikallisia, kysyt sujuuko fudis, "tietenkin", päädyt potkimaan niiden seuraan.. ja löydät itsesi sneppailemasta puujalkaisten sprinttereiden parista, jotka vain puuskuttaa viimeisen vartin.

Ero tottumaani on vain niin hulvaton. Kun joku sanoo Suomessa pelaavansa palloa, voit olla varma, että suurin osa syötöistä jää jalkaan. Italiassa näin ei ole. 5 vs. 5 -höntsät käyvät hyvästä liikunnasta. Taidot ovat toissijainen juttu. Jalkapallo on kansallisvelvollisuus ja sen avulla pysytään kunnossa. Eri lajien skaala on hämmentävän kapea. Jos urheillaan, potkitaan palloa.

-------------------

VAIHTARIVUORO

Kerran viikossa pelataan keskenämme. Tapaa hyvää jengiä, taitavia futareita ja hikoilee; viikon parhaita juttuja. Kenttä on kämppäni vieressä ja vuoro pari timmaa. Perfetto..

Uljaat futarit

-------------------

GUTI vs. POULSEN

Niin se aika muuttuu.. Vieraillessani Ukun luona Madridissa parisen vuotta sitten repussani oli mukana pläägät. Skulailtiin erasmus-vuorolla ja sain välittömästi lempinimen Guti. Kyllähän se passasi. Hieno peluri ja kaikin puolin positiivinen lisänimi.

Eivät ole espanjalaiset täällä niin huudossa. Kohdallani tämä tarkoitti pirullista tason pudotusta. Vähän väliä joku huikkaa kentällä Poulseniksi. Harmittaahan se, mutta onneksi kyseessä on vain "kaikki pohjoismaalaiset näyttää samalta" -ilmiö (eikä liity mitenkään pelityyliin).

Evoluutioni vaihtarifutaajana:
Elegantista Gutista Rotta-Poulseniin


-------------------

KENTÄT

Italian kaupungit on tupattu täyteen pikkuruisia calcetto-kenttiä. Ne ovat yleensä yksityisiä ja täten hyvin hoidettuja. Siitä sitten varaamaan vuoroa ja mestoille. Hintaa kertyy femma per nenu.

Tuo vitonen on itseasiassa hyvin tarkka lukema. Syystä, että mukaan kelpuutetaan aina vain se 10 jannua. Ei enempi. Tällöinhän voisi aina välillä lepuuttaa itseään, jotta taas jaksaisi paremmin kentällä. Mutta ei.. mieluummin kuukahdetaan puolen tunnin jälkeen ja kiukuttellaan kun väsyneenä ei homma enää luonnistukaan. Kummaa jengiä..

No comments:

Post a Comment