Tuesday, June 23, 2009

Mika Aaltonen - yhden sukupolven myytti

Bolognan kuuluisimpia suomalaisia on herra nimeltään Mika Aaltonen. Viidesti on jo nimi heitetty ilmoille kansalaisuuteni kuulemisen jälkeen. Ensimmäinen kerta hämmensi ihan huolella ja joutui hetken miettimään, mistä oikein on kyse. No, tietenkin jalkapallosta. Tarina tunnetaan nimellä: "Il gol che ti cambia la vita" (maali, joka muuttaa elämän).

Mennään vuoteen 1987. TPS Turusta matkaa Milanoon massiivisen Interin vieraaksi. Pelataan UEFA-cupin ekaa kierrosta ja italialaiset odottavat ottelusta pelkkää muodollisuutta.. Ja mitä vielä! Tunnin kohdalla pallo tulee Aaltosen jalkaa ja kaveri lataa 30 metristä ohjuksen Zengan selän taakse. San Siro mykistyy ja peli päättyy 0-1.

Inter menee jatkoon voitettuaan vieraspelin, mutta Mikan legenda jatkuu. Interin presidentti päättää honkkelin suomalaisen olevan ilmiö ("Platini del Nord") ja lämäsee rahat pöytään. Koutsi Trapattoni ei kuitenkaan näe miehellä mitään käyttöä, joten edessä vuosi Sveitsissä. Paluu Milanoon, josta matka jatkuu suoraan vuodeksi (yllätys, yllätys) Bolognaan. Täällä Aaltosen Serie A -ura lähtee vihdoin lentoon. Loppusaldona kolme ottelua, 45 minuuttia ja muutama kosketus palloon (legenda vaihtelee yhdestä viiteen).

Mika eilen

Miksi näin mitätön kaveri yhä muistetaan? Keksin kolme syytä.

TARINA

Miehen stoori nyt vain on niin hieno. Päästä maailman kovimman jalkapallosarjan kärkijoukkueeseen yhdellä vaivaisella unelmapotkulla. Mitään muuta hän ei tehnyt.

MIES ITSE

Hämmentävä oli myös Aaltonen itse. Tajutessaan vapaa-aikaa olevan enemmän kuin tarpeeksi, hän kirjoittautui Bolognan yliopistoon. Taloustieteen tenttejä kertyi lopulta enempi kuin matseja pääsarjassa. Vähemmästäkin fani häkeltyy.

Aaltosesta löytyy itseasiassa yllättävän paljon matskua italiaksi. Jo pelkkä italian wiki-artikkeli on suurempi kuin suomen vastaava (kyseessä oli kuitenkin maamme historian ensimmäinen Serie A -pelaaja).

Kummastelua aiheuttaa varsinkin hepun myöhempi ura: jäsenyydet mm. seuraavissa kerhoissa: "American Council for the United Nation’s University Millenium Project of Washington", "World Future Society", "Speakers Forum" (josta mainitaan aina keskustelukumppaneina Bill Clinton ja Madeleine Albright.

BIDONI -KULTTI

Italiassa kirjoitetaan jalkapallosta aivan käsittämättömän paljon kirjoja. Fudiskirjallisuuden eräs alaryhmistä on nimeltään "bidoni". Normikielessä sana viittaa roskapönttöön. Calcio-maailmassa sitä käytetään kuvaamaan ulkomaalaisfloppeja. Niin huonoja pelaajia, että heistä tulee kulttihahmoja. Meidän Mikamme löytyy järjestäin näistä kirjoista.

Kyseessä oli aivan liian huono peluri mihin tahansa Serie A -joukkueeseen. Bolognan silloinen valmentaja sanoi haastattelussa, että Aaltonen hankittiin "per conterno". Conternolla tarkoitetaan ruokailun "side dishia" eli "lisuketta". Hyvin rohkaisevaa..

Seuraavat lauseet summaavat hyvin koko tarinan:
  • "Mika oli komea, kouluttautunut ja lukenut, mutta hänellä ei ollut mitään tekemistä jalkapallon kanssa"
  • "Aaltonen -futari oli turhake, Aaltonen -2007 voi voittaa Nobel -palkinnon."
  • "Un mito per intere generazioni" (myytti kokonaiselle sukupolvelle)
Mika tänään

Ps. Löysin vain yhdestä kirjoituksesta summan, joka Aaltosesta olisi maksettu. Siinä seisoo 600 miljoonaa liiraa. Tarkoittaisi nykykurssilla yli 300 000 tuhatta euroa. Hyvin osui jalka palloon..

No comments:

Post a Comment