Thursday, April 23, 2009

Finlandia

Kaikki pitävät suomalaisista. Tämän olen huomannut. "Di dove sei?, Finlandia, WAU!" on peruskaava uuden ihmiset tullessa vastaan. Siitä jännä juttu, ettei maastamme kuitenkaan tiedetä käytännössä mitään. Korkeintaan Helsinki ja kylmyys. Sijanti on jo haasteellisempi juttu.. "Mutta eikös se ole sen tosi mageen mestan vieressä?" Ai Ruotsin.. "Just!" (Olen kuullut ton on jo kolme kertaa).

Peruskeskustelu aiheesta menee osapuilleen näin:
- Eikö siellä ole kauhean kylmä?
- On, mutta siihen tottuu
. Pohjoisessa ei tosin juuri jengiä asu. Syy on varmaan myös pimeydessä.
- Ai kuinka?
- Pahimmillaan aurinko ei nouse yli kuukauteen.

- Sairasta! Eikö se aiheuta masennusta?
- Öö.. joo. Itsemurhia on paljon.
- Ja teillähän oli ne koulusurmatkin. Tuonko takia te juotte niin paljon?
- Ei, vaan koska meillä ei ole sisäänrakennettuja sosiaalisia taitoja, jotka tuntuvat löytyvän muilta eurooppalaisilta.
- Huppelissa sitten juttelette ja olette hyvää pataa?
- Joo.. mutta on siinä sitten toinenkin puoli. Keskiverto henkirikos on humalassa puukotettu ystävä..

Hip hei!

Mutta onhan maamme täynnä hienojakin asioita. Valoisat kesät, kauniit tytöt, hyvä koulutus ja kielitaito, hyvin hoidettu hallinto ja helppo elämä. Ja luonto, metsät ja järvet! Kiehtovia ja mielenkiintoisia asioita ja yllättävän moni vastaan tullut on aidosti kiinnostunut tästä pohjoisesta kolkasta.

Täällä on eräs turkkilaistyttö, joka on erityisen mieltynyt Suomeen vierailtuaan muinoin Rautalammella(?!?). Olikin kiinnostunut käyttämään pääsiäislomansa uuteen visiittiin ja kysyi, mitä silloin teemme. "Jaa.. syödään ulosteelta näyttävää epäilyttävän makuista tahnaa ja kasvatetaan ruohoa" (toim. huom. Rai-ruohoa). "Wau, mä meen sinne!"

Kuten osa jo tietääkin, kyseinen turca kävi Suomessa ja asui pari yötä Villa Arcadiassakin. Käskin syömään poroa, nauttimaan tuopin Kalliossa sekä käppäilemaan Etelä-Helsingissä. Nämä hoituivat Lassen ja Ollin opastamana ja kovin oli tyytyväinen kun takaisin tuli. Hyvin hoidettu, pojat!

Helsingistä tyttö jatkoi matkaansa kohti Keski-Suomea ja oli tohkeissaan jäätyneistä järvistä ja lumesta. Hyvä niin, sillä luontohan se Suomessa kai eniten kiehtoo. Kun muualla jo rustattiin romaaneja mitä upeimmissa linnoissa suomalaiset jakoivat päivän saaliinsa karhujen kera luolissa..

----------------------

Muutama huomio:
  • Keskiverto-suomalainen elää kyllä järkyttävän hyvin. Ei oikein kehtaa avata suutaan, kun puolalainen lääkäriopiskelija kertoo odottavansa valmistumista, koska jo kahden vuoden jälkeen on mahdollisuus 2000 euroon kuussa. Tai kun jo vuosia alalla työskennellyt italialainen juristi ilmaisee tyytyväisyytensä 1800 euroon yksityisessä firmassa, koska palkka tulee 14 eikä 12 kertaa vuodessa.
  • Tunnetuimpia suomalaisia ovat vodka, Muumit, Kaurismäki, kapellimestarit, Litmanen ja Hyypiä. Kanadalaiset ovat tietenkin asia erikseen.. lätkäpelurit ja varsinkin maalivahtien invaasio NHL:ään on huomattu.
  • Tapasin erään hollantilaisen tytön, joka oli hyvin tohkeissaan Tarja Halosesta. Sen mielestä oli maailman mahtavin juttu, että presidenttimme on lesbo. En väittänyt vastaan.. (toki kerroin, että mies ja skidi löytyy).
  • Perusläppä suomalaisten hyvistä hampaista elää ja voi hyvin täälläkin. Pääsyy lienee tämä mainos, jossa riu'ulta yllätetty finska hyörii kummallinen puuhka päällään:



  • Mutta on se Suomi loppujen lopuksi aika kaukana. Esim. kämppikseni eivät vieläkään muista mistä olen. Francesco viittaa alati Ruotsiin ja Giorgia Norjaan. Korjailen asiaa vähän väliä ja aina se on yhtä suuri ylläri.
  • Itsestäni olen löytänyt mielenkiintoisen piirteen. Ikävä kotimaata kohtaan ei ole iskenyt kertaakaan. Mutta kerran tuli vastaan tyttö, jonka paidassa luki Helsinki. Ikävä iski, ja kova. Se on mun kaupunki, sitä kaipaan.
----------------------

Ja vielä pari pakollista eroavaisuutta
  • Ärsyttävin juttu täällä: kodissa ollaan kengät jalassa. Mutta näinhän se on hyvin monessa maassa.. en tajua miksi. Onhan se nyt hirmuisesti mukavampaa olla ilman. "Onko teillä sitten kodit täynnä sisätöppösiä, vai miten se hoituu?" Ihan sukkasilteen hipsitään.. "Hullua.."
  • Sano italialaiselle, että on ihan normaalia laittaa lisuke (kuten peruna tai pasta) samalle lautaselle lihan kanssa, niin hyvä ettei kaveri ala voimaan pahoin. "Niin.. olemme melko brutaaleja tässä ruokakulttuurissa."
  • Tähän mennessä kukaan ei ole uskonut, että on olemassa ihmisiä, jotka juovat maitoa ruoan kanssa.
  • Viini on vaan niin järkyn halpaa, ettei mitään rajaa.

2 comments:

  1. Hyvä Mikko , että markkinoit Suomea.
    Onhan äitisi töissä paikassa , jonka logo on
    Visit Finland ja edustaa kolmea c:tä
    Credible, contrast , cool.
    Neljä vuodenaikaa on meidän myyntivaltti ja tämä pitkä maamme on paljon antava, tälläkin hetkellä
    Helsingissä kävellään pikkukengillä ja pohjoisessa
    hiihdellään hangilla, siinä on valinnanvaraa.
    Itse olen mielummin täällä, kuten tiedät Helsinki on myös minun kaupunki.
    Tervetuloa käymään ens viikolla.
    äiti:)

    ReplyDelete
  2. good shit once again.

    -m

    ReplyDelete