Sunday, April 19, 2009

Tivù

Italialainen televisio.. haha! Hullu juttu. Aiheesta muutamia poimintoja..

POLITICA

Ensinnäkin TV on hyvin politisoitunut. Pääkanavat RAI 1, 2 ja 3 kuuluvat valtiolle. Sitten tulee Berlusconin Mediaset muutamalla kanavallaan. Lähinnä se on kai siinä. Ainakaan mun töllö ei noiden lisäksi puske kuin jotain epämääräisiä täytesälää. Joten onhan TV aika kivasti Silvion taskussa (käytännössä 90% päivittäisistä katsojaluvuista).

Kovasti tuo Italian Yle koittaa vakuutella riippumattomuuttaan. Ja sitähän se ei siis ole. Viimeisin esimerkki oli, kun maanjäristyksen jälkeen maan suosituin pilapiirtäjä sivalsi kritiikkiä hallituksen suuntaan. Heivattiin Rai:lta pihalle.

------------------

BROKEBACK MOUNTAIN

Koko valtiota vaivaava homofobia näkyi hullunkurisella tavalla, kun Brokeback Mountain tuli ensimmäistä kertaa telkusta, kanavalta RAI 2. Niin.. enpä malta olla sanomatta: tuli kakkoselta ulos, muttei kakkosesta sisään. Vekkulit sensorit oli muuttanut rainan kahden heterosällin ystävyystarinaksi.

Skandaalihan siitä tuli. Mutta täällä kun ollaan, niin veikkaan että unohtunut jo. Joskus tuntuu kummalliselta, että maa on kumminkin lähes Euroopan sydämessä.

------------------

DUBBAUS

Aika kovilla sitä huomaa olevansa kun kuulee mm. Mc Gyverin, Jack Nicholsonin, Kermitin, Cartmanin, Ridgen, Walker Texasin sekä Obelixin ja Klonkun puhuvan sata kertaa parempaa italiaa kuin itse. Mutta raja tuli vastaan John Waynessa. Helkkari.. maailman amerikkalaisin hahmo ja jopa ajatteli italiaksi.

Dubbaus on kyllä mielenkiintoinen juttu. Kun siitä paikallisilta kyselee, suhtautuminen on järjestäen kielteistä. Jos siitä ei kerta pidetä, niin miksi sitten.. no jaa, tiedä sitä.. kun johonkin ollaan totuttu, niin hankalahan siitä on eroon päästä. Ollaan hyvin onnekkaita siellä pohjoisessa, kun kukaan suomalainen ei tee elantoaan Brad Pittin äänenä.

------------------

OHJELMAT

Italialaiset ovat keskusteleva, leikkimielinen kansa. Tästä johtuen television illat ovat aika pitkälti täytetty keskusteluohjelmilla ja peleillä. Talk-shout tosin tarkoittavat usein lähinnä verbaalista tappelua. Hyvin kiihkeätä on tämä italialaisten tyyli jutella.

Pelit ovat varmaan aika lailla samoja mitä meilläkin, miljonääristä tosi-teeveihin. Hyvin suosittu on Scherzi a parte -niminen pilailuhupailu, jossa tehdään jäyniä kuuluisille hahmoille, usein jalkapallisteille. Kujeet ovat tosin hiukan pitkälle vietyjä. Pari esimerkkiä:
  • Totti syö illallista Di Biagion ja Petruzzin kera. Paikan tarjoilija keimailee tosi härskisti ja kolmikko naureskelee. Totti jää pöytään yksin ja kohta onkin jo ilman paitaa valmiina riisumaan kaiken.. kunnes "hehee, vitsi vitsi!" ja kasa ihmisiä ympärillä.
  • Jollekin pituushyppääjälle esitellään uusi sponssi tarkoituksena ottaa promokuvia. Lähdetään matkaan ja äiti kömpii auton takaluukkuun (ei mitään hajua miksi). Sitten auto varastetaan, alkaa takaa-ajo, joka päättyi siihen että takaa-ajaja ruttaa takaluukun. Pituushyppääjä luulee kokoajan, että äiti on luukussa, paniikissa avaa sen ja "hehee, vitsi vitsi!"
  • Stankovic lukitaan hintahtavien promokuvien jälkeen huoneeseen, johon alkaa tulla savua. Miehelle annetaan ymmärtää, että ehkä se nyt tukehtuu sinne.. Kunnes Materazzi pitkän ajan päästä (Dejan oli jo melkeen hajottanut kätensä yrittäessään päästä ulos) huhuilee "hahaa, vitsi, vitsi"
  • Massimo Oddo on ostamassa taloa Sardiniassa vaimonsa kanssa. Joukkio ryntää paikalle ja on kidnappaavinaan hyvin peloissaan olevan kaksikon. "Hahaa, vitsi, vitsi"
------------------

MISUT

Italiassa on kaikkea muuta kuin terve käsitys seksuaalisuudesta (siitä lisää pikapuoliin). Mutta miten tämä näkyy töllössä.. Lähes jokainen ohjelma sisältää täysin ylimääräisiä puolialastomia misuja, jotka vain pyörii taustalla.

Suosikkini on ehdottomasti kaikille tuttu Onnenpyörä eli La ruota della fortuna. Kyseessähän on harvinaisen tylsä formaatti. Lämäset ruorin liikkeelle, jonka jälkeen muka-jännätään mihin viisari napsahtaa. Ja sitten ostetaan vokaaleja. Jepajee.. Seikka on hiffattu täällä, siksi villiksi on meno ohjelmassa rukattu.

Ensinnäkin kilpailijat (jotka ovat melkein aina naisia syvään uurretuilla kaula-aukoilla) ovat varustetut korvamikeillä. Tämä siksi, jotta he voivat osallistua vähän väliä tapahtuviin tanssinumeroihin. Italiassa ei voi olla peliohjelmaa ilman laulua ja tanssia.. Ja yleisö on tietenkin mukana, jos ei itse tanssi niin ainakin huutaa yhteen ääneen paljastuvat kirjaimet.

Ohjelman koukku on kuitenkin kirjainten kääntäjä, vuoden 97' Playboy Playmate, ruotsalainen Victoria Silvstedt. Victoria on melkein kaksimetrinen typy, joka pitää päällään puoli metriä vaatetusta.

Kolmasosa ohjelmasta kuluu siihen kun juontaja heittää jotakin Victorialle, joka vastaa jotakin takasin ja sitten yhdessä kikatellaan kielioppivirheille. Victoria ei kauheasti italiaa puhu. Toinen kolmasosa käytetään Victorian näyttämiseen erilaisita kuvakulmista hänen joko tanssiessa, ihmetellessä huuli pyöreänä, tai esitellessään koipiaan. Yksi kulvakulma on tosiaan suoraan alhaalta..

Victoria Silvstedt

Ohjelman suosima kuvakulma

Che.. mitä sanoit..hihi hii!

------------------

GRANDE FRATELLO

Ansioikkain kieli-tutorini tässä maassa on ollut Italian BB eli Grande Fratello. Herranen aika! Siinä, jos missä näkee kansan luonteen. On kiihkeyttä, höpinää, leikkiä, löpinää, kujeita ja erotiikkaa. Ja kaikki tämä tyylikkäässä paketissa. Tällä takoitan sitä, että kisailijat ovat pukeutuneet 24h ratakuteisiin. Jengi tiedostaa olevansa telkkarissa.

Ohjelmassa tapahtuu ihan koko ajan jotain. Jos tuotantoyhtiö ei ole valmistellut mitään erityistä, niin kisailijat keksivät kyllä tekemistä. Perus leikeistä ja tansseita ties mihin virityksiin. Ja kaiken taustalla on jatkuva seksuaalinen jännite varmaan kaikkien välillä.

Hassu juttu on myös studio, jossa on ihmisiä analysoimassa talon tapahtumia. Vanhoja äijiä, jotka kelaa kuka tekee ehkä kohta jotain ja oliko tuokin takapuolesta kouraisu ok, vai peräti hyvin pelattu liike. Talossa muuten kouritaan alati ja ihan tuntuu passaavan meno kaikille.. friikkiä jengiä. Ei ole ehkä ihan terve tämä maa..

Miekkoset näyttävät tältä

Tytöt tältä

Ja meno on tätä..

Jostain syystä Cristinaa ei ole vielä äänestetty ulos.

------------------

FUDIS-STUDIOT

Ylivoimaisesti erikoisin juttu mitä Italian TV ulos lähettää ovat jalkapallo-studiot. En oikein tiedä miten niihin pitäisi suhtautua.. Ainakin kesti hyvän tovin alkaa niistä pitämään.

Lähtötilanne on tämä:
Serie A:n peruskierros pelataan sunnuntaisin kolmesta eteenpäin. Jos avaat tuolloin telkun, parhaimmillaan voit löytää viisikin kanavaa, jotka seuraa livenä kaikkia matseja. Yhtään pelaajaa et kuitenkaan bongaa missään vaiheessa. Oikeudet matseihin ovat maksullisilla kanavilla. Ilman lisämaksua ei otteluita voi nähdä kuin baareissa.

Mitä studioissa sitten näytetään? Kasa ihmisiä seuraamassa kierroksen otteluita. Keskustelemassa matseista, pelaajista sekä kaikesta mitä aiheeseen liittyy. Studiossa voi olla ihmisiä miltä tahansa elämän alueelta ja myös paljon julkkiksia. Kaikilla on joku liittymä pelaaviin joukkueisiin ja usein homma menee aikamoiseksi väännöksi.

Kun jotain tapahtuu, siirrytään stadionille. Sinne on asennettu kamerat, jotka kuvaavat selostajia selostamassa (ei siis edelleenkään itse ottelua). Selostajat ovat kaikkea muuta kuin objeksiivisia ja tämä onkin studioiden paras puoli. Selostukset ovat nimittäin hyvin kiihkeätä tavaraa. Maalin tullessa kuvataan juhlivia faneja sekä demonstroidaan kyseinen maali studiossa, joko fläppitaululla tai omalla pikku kentällä (hah!). Ja tietenkin mukana on vähäpukeinen typy, joka lukee välillä katsojien lähettämiä viestejä.

Pippo teki maalin..

..joten nyt juhlitaan!
(Ja naljailumielessä halataan vastustajan selostajaa)

Siitäs saitte..

Ja maali syntyi seuraavasti..

------------------

LA MIA TIVÙ

Kun muutin Bolognaan, en ollut juurikaan ajatellut televisiota. Arkadiankadullahan meillä ei sitä melkeen vuoteen ollut, joten esine oli osittain unohtunut mielestä. Täällä kuitenkin jengi huomautteli vähän väliä sen tärkeydestä kielen oppimisen kannalta. Ja tottahan se on. Boksi, joka koko ajan höpisee italiaa on hieno vehje.

Omani sain kun henkilökohtainen enkelini (eli mut ryöstön jälkeen pelastanut Olga) ilmoitti omaavansa ylimääräisen. Kävimme veljeni kera sen noukkimassa ja siinä se nyt möllöttää. Oiva kapistus, pakko myöntää. Sen ulos tuuttaama sisältö voisi tosin olla hiukan laadukkaampaa.

3 comments:

  1. Ihania tarinoita Mikko! Vierähti taas tovi jos toinenkin..
    -i

    ReplyDelete
  2. Ei voi olla totta! Se ruotsalaistypykkä oli myös ranskalaisessa onnenpyörässä! Ja kuvakulma oli pelkästään alakulma. Lisäksi kamera tsuumasi kilpailijattarien kaula-aukkoja aina kun naiset kumartuivat pyörittämään pyörää. Hieroin kyllä pitkään silmiäni ja mietin oliko Victorian päällä oleva vaate mekko vai vyö.

    ReplyDelete
  3. kylläpä on hieno vehje jos noin hyödyllisiä ohjelmia voi seurata.
    ihan vaan kielen oppisem kannalta, tietysti.. haha!

    ReplyDelete