Thursday, April 2, 2009

Derby di Basket City

Pakko aloittaa huudahduksella WAU!!! Ja sitten seuraakin pisin postini ikinä. Pääsin nimittäin vetämään viivan yli "things to do before you die" -listasta ilman että tiesin tämän to do:n olemassaolosta.

Koripallo on Italiassa suuri laji. Valtikka lepää Sienassa, jonka ylivertainen joukkue voittanee sarjan kolmannen kerran putkeen. Maan "Basket City" on kuitenkin Bologna. Pääsarjajoukkueita on kaksi, joista vähintään toinen on ollut finaalissa 14 kertaa viimeisen 16 vuoden aikana. Joukkueet ovat vakiovieraita myös lajin mestareiden liigan (Euroliigan) ratkaisumittelöissä. En ole juurikaan korista seurannu, joten kuukausi Sienassa ja sitä seurannut aika Bolognassa on opettanut tästäkin yhtä ja toista.

Heti ensimmäisistä päivistä asti sen on aistinut. Bologna on hullaantunut koripallosta. Kuulin, myös tapahtumasta, joka seisauttaa koko kaupungin. Jossa on kyse paljon enemmän kuin urheilusta. Plebeijit vs. patriisit, köyhät vs. rikkaat, vasemmisto vs. konservatiivit, daavit vs. goljat, hulluus vs. tyylikkyys.. eli Derby di Bologna. Kaupungin kahden seuran yhteenotto on eräs koko urheilumaailman intensiivisimmistä voimainkoitoksista, joka tunnetaan ympäri maailmaa. Törmäsin jenkkikirjaan koriksesta, jossa mainittiin lajia pelattavan myös ameriikkojen ulkopuolella.. Bolognassa.

Kaupungin joukkueet ovat sympaattinen ja kunniakas Fortitudo sekä paha ja rikas Virtus. Fortitudon areena PalaDozza on viehko alle 6000-paikkainen halli keskustassa ja kyseisen ottelun tapahtumapaikka. Jokainen bolognalainen, jonka kanssa koripallo on tullut puheeksi on kannattanut työläisjuuret omaavaa Fortitudoa. Virtuksen valtava kotimöhkäle sijaitsee 20 min kaupungin ulkopuolella. Tämä snobien seura on Suomessa tuttu, koska siellä pelaa Petteri Koponen, tuleva kaikkien aikojen paras suomalaispeluri.

---------------------------

Liput

Kaikesta rummutuksesta innostuneena oli paikalle päästävä. Edessä olisi kuitenkin suuri italianpeikkoni, lippujen hankinta. Kuulemma "lähes mahdotonta", varsinkin ulkomaalaiselle. Liput tulivat myyntiin vain kausikorttilaisille ja harmillisesti silloin, kun itse olin Roomassa. Nokkela kaverini meni kuitenkin myyntipaikalle ja kysyi jokaiselta jonottajalta käyttääkö tämä sallittua kahden lipun maksimia vai ei. Taktiikka tuotti tulosta. Ja voi pojat sitä kateutta, jonka nuo kaksi lippua tutuissa aiheuttivat!

---------------------------

Alkuhavinat

Paikallinen media oli koko viikon hehkutuksia täynnä uskontoviittauksineen, tulevine jumalineen ja luopioineen. Fortitudon leirissä ottelu oli vielä tavallistakin tärkeämpi. Kausi on nimittäin mennyt täysin puihin. Joukkue on vastoin kaikkia odotuksia toiseksi viimeisenä ja lähes shokkitilassa. Voitto derbystä olisikin katkeran kouriintuntuvasti ainoa mahdollisuus pelastaa edes kunnia. Varsinkin kun syksyn vastaava matsi oli päättynyt tappioon.

Saatte maistiaisia vapaan suomennoksen muodossa:
  • Hartiamme ovat muurilla, ylpeys ja kunnia. Kun tarraudutaan muuriin ei ole alibia, ei syitä. Kun sireeni soi ei ole vaihtoehtoja, on vain kannustus. Muulla ei ole väliä. Sanoin sitä ei voi kuvata.
  • Menneellä kaudella ei ole väliä. Mahdollisuus sankaruuteen tai tuomio vankilaan. Myrskyisä meri, jossa yhdessä seilaamme. Yhdessä, mutta omilamme. Takaisin ei käännytä. Katsomme eteenpäin, vain eteenpäin. Koko kausi alkaa tänään uudestaan. Olemme kaikki samassa veneessä, nousemme yhdessä, etenemme yhdessä, kaadumme yhdessä. Mitä ikinä tapahtuukin, tapahtuu se meille kaikille.
  • Kannustamme loppuun asti. Tämä on sydämen asia. Tulevaisuutta ajattelemme myöhemmin. Nyt on derby pelattavana. Kirotun vaikea derby. Mutta mitään ei lasketa etukäteen. Kaikki muu jätetään myöhemmäksi.
Danide Lanna, Fortitudon playmaker ja seuran oma poika:
  • Tämä peli on kaikki. Maanantaista eteenpäin ei kenelläkään ole ollut muuta mielessä. Perheet, ystävät, kaikki ovat paikalla. Dramaattisempaa tapahtumaa ei ole olemassa. Mikä on voiton resepti: sydän, sydän, sydän, sydän ja sydän. Muu ei merkitse mitään.
---------------------------

Koreografia

Bolognan Derbyn vaikuttava erikoisuus fanien alkukoreografia. Juuri ennen peliä koko päätykatsomo peitettiin lakanalla. Sen alta paljastui meri, muuri ja kaupunki. Muuri viittaa Bolognaa jokapuolelta ympäröivään ikivanhaan muuriin.


Tästä alkoikin pitkä näytös.

Fortitudon kaksi laivaa koittivat hyökätä
Virtuksen hallitsemaan kaupunkiin
..

..siinä kuitenkaan onnistumatta.

Oli aika paljastaa valttikortti, suuri puinen hevonen.



Ori raahattiin muurin luo ja "kop kop", ovat aukenivat.

Matka jatkui Virtuksen kankaan päälle,
jossa taisteltiin hetki.

Kuului pamahdus ja paperisilput ammuttiin ilmoille
voiton fanfaarien saattelemana.


Fortitudo oli valloittanut Bolognan vanhalla kunnon Troian heppa -tempulla. Vallan ylivoimainen juttu! Tapahtumien alla oleva yleisö liikkui ja siirsi kankaita sekä plakaatteja ihmiseltä toiselle. Tämä sai koko spektaakkelin näyttämään aivan animaatiolta. Hienoa oli, että lämmittelemässä olevat pelaajatkin pysähtyivät seuraamaan tapahtumia.

---------------------------

La Saga di Basket City

Mitä otteluun tulee.. se oli hullu.

Ensinnäkin melu oli kova, tauoton ja vallan huumaava. Äänivalli koostui lauluista, huudoista, vihellyksistä, kannustuksista ja solvauksista.

Fanit näyttivät innokkailta fudisfanelta.
Oli jengiä ilman paitaa, selkä peliin päin.


Megafoneilla johdettiin tyylikkäitä kannatuslauluja,
tyyliin "Derby, vallankumous ja rakkaustarina" ja "Rakkauden huuma"


Toisekseen itse matsi oli erikoinen. Pelaajilla tärisi alussa kiitettävästi käsi, joten 12:sta ensimmäisestä yrityksestä vain kaksi johti koriin. Lopulta Virtus otti Koposen muutamalla loisto-oivalluksella tuntuvan johdon, joka säilyikin lähes koko pelin. Frotitudon tahmea alku tuotti hulppeat kahdeksan pisteitä ensimmäisessä 13:ssa minuutissa.

Taulun mukaan kentällä ovat GMAC (Fortitudo) ja La Fortezza (Virtus).
Se näyttää myös Koposen vahvan alun,
7:stä pisteestä 5 Petskulta.


Peri-italialaiseen tapaan, nimet selässä ovat vekkuleita.

Lukuisaan otteeseen peli vaikutti jo pelatulta, mutta niin vain kannustus säilyi, loppuun asti, kävi miten kävi. Kunnes tapahtui käänne ja Fortitudon playmaker Marcelo Huertas sai vaihteen päälle. Joukkue menikin jo pisteellä ohi, mutta lama iski jälleen. Viimeinen neljännes vauhdissa ja eroa lähes parikymmentä pistettä.

Nyt samainen Huertas saa slaagin. Mitä tahansa mies teki, onnistui. Fortitudo pussittaa koreja toisensa perään ja kun aikaa on jäljellä enää 15 sekuntia, siirtyy lopulta johtoon. Halli on paria hihkaisua vaille räjähtämisestä.

Pallo Virtukselle ja sekunteja kuluu.. 4 sekuntia jäljellä ja tietenkin joku persoonaton pahan armeijan kätyri päättää pussittaa kolmosen. Tunnelma on jäätävä. Fortitudo ei saa enää kunnon heittoa aikaiseksi ja tappio on karvas. Joukkue johti koko pelissä alle 30 sekuntia, joista puolet viimeisen 15 sekunnin aikana.

Pelin jälkeinen ilmapiiri on erittäin kuuma ja räjähdysaltis. Kentälle ryntää kasa turvamiehiä kokomustissa seuranaan joukko mellakkapoliiseja. Varsinkin Virtusfanien laulu edessä mahdollisesta häämöttävästä putoamisesta kuumensi kotifaneja. Koko ottelu oli kyllä sanoinkuvaamaton kokemus. Taas yksi syy lisää rakastaa Bolognaa..

---------------------------

Muutamia faktoja lajin tiimoilta:
  • Italiassa on hyvin hankala seurata joukkueensa sarjasijoitusta. Syy on erikoinen. Seurojen viralliset nimet vaihtuvat aina pääsponsorin mukaan. Esim. 2000 -luvulla molemmilla Bolognan joukkueella on ollut kuusi eri nimeä ja Virtus on pelannut samalla kaudella euro- ja kotimaiset pelinsä eri nimillä!
  • Fortitudon kutsuminen köyhäksi kyläseuraksi tuppaa hämäämään todellisuutta, koska molemmat kaupungin seurat ovat Euroopan rikkaimpien korisseurojen joukossa.
  • Oli hyvin hupaisaa seurata NBA:n kautta aikain kevyintä pelaajaa, joka par'aikaa vääntää Virtuksessa:
Earl Boykins, 165 cm täyttä terästä.

3 comments: